Joventut Platja d’Aro

L’àrea de joventut ofereix una àmplia oferta d’activitats de lleure durant tot l’any. Disposa de l’Espai Jove, un espai lúdic on els joves aprenen valors, hàbits… i es relacionen amb els companys/es. Es realitzen activitats com tallers, racons, temàtiques, jocs esportius, espai d’estudi i activitats especials de cap de setmana. Disposa d’un racó d’informàtica, un espai de joc (billar, futbolí, tennis taula) i espai per a realitzar tallers de cuina. Aquest servei està adreçat a joves de 14 a 29 anys i està dinamitzat per monitors/es. Amb l’arribada de l’estiu les activitats s’agrupen en un divertit i variat casal municipal d’estiu. També es realitzen activitats i sortides extraordinàries durant la resta de l’any.
 
Accions formatives, foment de l’ocupació, assessorament acadèmic, activitats de lleure, educació per la salut i promoció de la participació social 
La dinàmica econòmica de Castell-Platja d’Aro, estretament lligada als serveis turístics, defineixen un perfil propi de municipi, amb fortaleses i febleses, però en tot cas, diferent de les caracterís- tiques que té una ciutat d’interior, un petit poble rural o una vila sense presència de segones residències. Lògicament, la vida social, cultural i comunitària estan marcades també per aquest tarannà, i sovint són els i les joves els que tenen més dificultats per adaptar-se a aquestes característiques tan particulars. 
Conscient d’aquesta realitat, l’Ajuntament ha teixit una xarxa de serveis, programes i accions que donen cobertura, orientació i suport a aquestes noies i nois a través de l’àrea de Joventut. Un equip de professionals hi intervenen directament; i alhora es coordinen amb tècnics d’altres regidores i d’altres institucions per desenvolupar un treball transversal, coordinat i participatiu. L’objectiu és acompanyar les i els joves del municipi d’una manera global, i des d’àmbits diversos, oferint-los informació, propostes formatives, recursos educatius o espais de lleure actiu.
L’Espai Jove com a eix del programa d’activitats
 L’apropament a l’adolescència i a la joventut amb voluntat educativa requereix d’un estil propi que combini participació i compromís amb possibilitat d’adaptabilitat i flexibilitat; cohesió de grup i seguiment individualitzat; i la construcció d’un entorn on se sentin a gust amb la possibilitat de treballar l’autonomia i l’autogestió. El primer esgraó de treball és l’oferiment d’un lloc físic, l’Espai Jove, que es puguin sentir com a propi, i que esdevingui referent i punt de trobada i relació; però que alhora també sigui un entorn on l’equip educatiu de monitors pugui treballar, a partir de la progra- mació d’activitats, actituds, valors i normes.
Cada curs una mitjana de 170 noies i nois participen de l’Espai Jove, que esdevé un referent dels programes juvenils
Malgrat l’explosió que han tingut els darrers anys internet i les xar- xes socials, els Punts d’Informació Juvenil (PIJ), tenen encara un paper important com a garantia d’un assessorament personalitzat, professional i contrastat. El PIJ de Castell-Platja d’Aro és doncs, un servei públic i gratuït que ofereix informació de qualitat, àmplia i plural, relativa a tots els àmbits del seu interès: estudis, treball, participació, habitatge, cultura, lleure, salut o turisme. Situat de forma permanent al Palau d’Esports i Congressos, també s’apropa als joves amb la seva presència setmanal a l’Institut Ridaura.
Des del mateix PIJ s’articula el Punt Jove de Salut, com a servei d’orientació estructurat a partir de les consultes personals i con- fidencials, i d’un treball d’educació per la salut amb exposicions, experiències lúdiques i xerrades sobre temes diversos (sexualitat, drogues, alimentació, addiccions, etc.). L’orientació acadèmica vinculada al futur laboral és també un dels eixos principals de tre- ball amb els i les joves, i per això des de fa set anys s’edita la guia I Ara Què? amb la voluntat d’orientar-los i assessorar-los respecte al seu camí com a estudiants, i motivar-los vers la formació conti- nuada i els ensenyaments post obligatoris.
Foment de la formació per a l’ocupació
Alhora, des d’un àmbit pràctic, ja fa sis cursos que es desenvolupa un Programa de Formació i Inserció (PFI) · Pla de Transició al Tre- ball (PTT) en dos perfils lligats a la realitat socioeconòmica local: vendes, oficina i atenció al públic; i auxiliar d’hoteleria: cuina i serveis de restauració; ambdós amb la voluntat de facilitar la continuïtat en els estudis i millorar les possibilitats d’incorporació al món laboral. Coincideix en objectius amb el programa Joves per l’Ocupació, que combina orientació, tutoria i seguiment individualitzat, formació i adquisició d’experiència professional amb pràctiques en empreses. Alhora, amb la participació del Consell Comarcal del Baix Empordà cada semestre es desenvolupen Cursos de Formació Ocupacional, i de manera permanent els i les joves poden adreçar-se al servei d’informació, orientació i assessorament per a la recerca de feina No t’aturis, desatura’t.
La millora acadèmica per incrementar les possibilitats en la recerca de feina s’articula amb propostes formatives i amb un servei d’informació, orientació i assessorament
 El treball de les habilitats personals és un dels altres punts importants que desenvolupa l’àrea de Joventut, i ho fa des de diferents besants. Una és l’acadèmica, que es vehicula a través del Servei d’Intervenció Educativa per facilitar processos d’aprenentatge i socialització. Una altra és l’entorn més proper, que es promou a partir del programa Créixer en Família. I també des de l’augment de l’autoestima per a un millor contacte amb el món laboral i social, i que té una triple proposta: els grups de treball Habilitats per la vida, el programa d’intervenció assistida amb gossos, i projecte d’hort jove.
 Però ser jove també és sinònim d’oci, d’amistat i companyerisme; i per això al llarg de tot l’any hi ha un ampli programa d’activitats de lleure a partir de propostes esportives, tallers, cursos, campio- nats, xerrades i celebracions. Un dels moments més destacats és la Festa 0’0, que cada estiu combina el foment de l’oci saludable amb una acció informativa i preventiva sobre els riscos en relació al consum i abús de l’alcohol i les substàncies estupefaents. Ser jove a Castell-Platja d’Aro també té un munt d’avantatges, ofertes, descomptes i promocions gràcies al Carnet Jove Municipal, que poden utilitzar en una setantena de comerços, establiments i serveis del municipi de moda i complements, esports, lleure, tecnologia, decoració, formació, imatge personal, bricolatge i mecànica, salut o alimentació.
Si ho preferiu, podeu contactar a través de facebooktwitter, instagram o passar a veure’ns:
Àrea de Joventut – Punt d’Informació Juvenil Castell-Platja d’Aro
Palau d’Esports i Congressos Plaça Europa, s/n
17250 Platja d’Aro

Tel. 972 825463 – 691 675 143
@: joventut@platjadaro.com / Facebook: PIJPLATJADARO / Instagram: @joventutplatjadaro

 

Facebooktwitter